Jam 2.00 petang
Kami belajar cara-cara hendak masak keropok lekor
Keropok tradisional orang Terengganu
So..amali tadi kitorang rasa enjoy sangat..
Nak tau cara-cara buat keropok lekor?
*Style kami buat tadi la...bukan resepi baik punye*
Camni cara dia:
1.Kitorang tadi disediakan ikan tongkol yg besar..so kami ambil isi ikan tongkol dan buang tulangnya..
2.Selepas tu.. isi ikan tadi kena diasingkan dengan kulit dan dikisar isinya menggunakan mesin "Surimi"
3.Lepas tu kami menimbang isi ikan tongkol yg dikisar tadi..pastu kami meletakkan tepung
p/s: nisbah penggunaan isi ikan : tepung adalah 1:1..maknanya..penggunaan tepung yg dikehendaki hendaklah sama dengan berat isi ikan yang dikisar tadi
4.Gaulkan tepung dan isi ikan tadi..lepas tu letak garam, serbuk lada dan perasa secukup rasa...*lol..ayat..*
5.Gaul sehingga menjadi macam dough...pastu bentukkan dough tu menjadi panjang seperti tube
6.Lepas dibentukkan..rebuskan isi ikan yang dibentuk jadi tube tadi tu dalam air yang mendidih
7.Lepas tu..goreng lah isi ikan tu..
8.Korang masih tanye lagi ape patut dibuat lepas goreng? ape lagi....MAKAN LAAA! haha!
Ni hasil kitorang tadi
XD
Walaupun hasilnye nampak tak seberapa dari luaran...tapi rasanye agak sedap!
(>∇<)
That's all for today...thank you (>∇<)
0 comments:
Post a Comment